Chleb amarantusowo – gryczany

kwi
2012
06

wysłane przez

2 komentarzy

am-gry

Składniki:

  • 500 g maki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z amarantusa
  • 3 łyżki oleju
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 3 szklanki wody
  • siemię lniane – ½ szklanki

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
  2. Wymieszać mąki z solą, siemieniem, drożdżami, olejem i cieplą wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości ciasta.
  3. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem na wierzchu i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  4. Piec około 1h w temperaturze 210ºC.


Smacznego!

Tagi: ,

2 komentarzy

  1. Krysia
  2. marta

Zostaw odpowiedź

Zaloguj przez:


5 × = pięć