Zapiekana kasza jaglana z jabłkami

sty
2013
26

wysłane przez

1 komentarz

DSCF0723

Ostatnio stwierdziłam, że na blogu jest za mało pomysłów na śniadania, więc postanowiłam przygotować coś zdrowego i w miarę prostego. Nie chciałam jednak by było to danie typu owsianka z owocami, które każdy jest w stanie zrobić. Miałam w domu dużo jabłek, które musiałam wykorzystać. Postanowiłam zrobić zapiekaną kaszę jaglaną z jabłkami. Myślę, że każdy choć raz jadł ryż zapiekany z jabłkami, ale kasza to coś nowego. Serdecznie polecam, nie tylko na śniadanie.

Kaszę można ugotować dzień wcześniej, a rano tylko zetrzeć jabłka, wyłożyć do formy i zapiec. Ja przygotowywałam w niewielkim naczyniu (widoczne na zdjęciu). Z przepisu wychodzą 2 proponowane porcje.

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 bardzo duże jabłko (lub 2 małe)
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu + do posypania
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej /masło do wysmarowania formy
  • jogurt naturalny – do polania na wierzchu

Przygotowanie:

  1. Kaszę przelać wrzątkiem, a następnie wrzucić do gotującej się wody z mlekiem, dodać szczyptę soli, wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu wchłonięcia płynu przez kaszę (około 20 minut).
  2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z miodem, orzechami i cynamonem.
  3. Naczynie wysmarować odrobiną oleju lub masła. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  4. Na dnie naczynia wyłożyć połowę porcji kaszy, następnie położyć całą masę jabłkową i pozostałą kaszę. Zapiekać 30 minut.
  5. Przed podaniem polać jogurtem naturalnym i posypać cynamonem.

SMACZNEGO!

Tagi: , , ,

1 komentarz

Zostaw odpowiedź

Zaloguj przez:


cztery × 3 =