Chmeli suneli to legendarna przyprawa gruzińska. Jest znana na całym świecie ze swojego mocnego aromatu oraz oryginalnego, wyśmienitego smaku.
Wielu z tych, którzy mieli okazję spróbować tej kaukaskiej mieszanki przypraw porównuje ją do garam masala. Naszemu zespołowi redakcyjnemu smak chmeli suneli przypomina jednak bardziej orzechy włoskie.
Ogólna charakterystyka
Chmeli suneli ma charakterystyczny, zielonkawy odcień. W jej skład wchodzą wyłącznie zioła, rosnące w regionie Kaukazu, co możesz sprawdzić poniżej.
Skład chmeli sunieli
W skład mieszanki wchodzą następujące zioła (suszone i drobno zmielone):
– bazylia,
– pietruszka,
– ostra papryka,
– seler,
– kolendra,
– koper
– liść laurowy,
– mięta,
– cząber
– majeranek,
– kozieradka,
– szafran (krokosz barwierski),
– hyzop.
Chmeli suneli można też przygotować w wersji uproszczonej. Wtedy składa się jedynie z:
– bazylii,
– ostrej papryki,
– kopru,
– kolendry,
– majeranku,
– szafranu.
Wymienione składniki miesza się w częściach równych. Wyjątkiem jest jedynie ostra papryka (od 1% do 2% gotowej mieszanki) i szafran (do 0,1%).
Prawidłowo przygotowaną mieszankę można przechowywać w zamkniętym naczyniu nawet dwa lata.
Do jakich dań pasuje chmeli suneli?
Zapach oraz smak tej przyprawy pasuje praktycznie do każdego dania: zup, sałatek, sosów, wytrawnych wypieków, bobu, ryżu, a także marynowanych warzyw.
Co oczywiste, chmeli suneli sprawdzi się także w połączeniu z gruzińskimi daniami i przekąskami, takimi jak zupa charczo i sos orzechowy saciwi.