Czasy się zmieniają, toteż ludzie próbują nadążyć za nowinkami kulinarnymi. Dajmy na to taki chleb, dawniej pakowało się tylko do zwykłego, foliowego woreczka i było dobrze. Dzisiaj okazuje się, że ta metoda jest przestarzała i mało efektywna. Lepiej umieścić pieczywo w specjalnym, szczelnie zamykanym pojemniku, jakim jest chlebak.
Ważna jest konstrukcja
Zwykle chlebak składa się z nieruchomej podstawy i otwieranej rozsuwanej pokrywy. Jednak nie jest to jedyna opcja, bo bywają też inne, bardziej nietypowe. Można na przykład spotkać pojemniki owalne, kwadratowe lub w kształcie łódki z odchylaną pokrywą, które w niczym nie przypominają tradycyjnego chlebaka. Nie wolno jednak zapominać, że taki egzemplarz ma przede wszystkim spełniać swoją podstawową funkcję, czyli ochronę chleba. Mało kto wie, że w tym pojemniku najważniejsza jest cyrkulacja powietrza, inaczej chleb zeschnie się lub spleśnieje.
Istotny jest też materiał, z którego powstał
To niby takie oczywiste- jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Wpływa to nie tylko na świeżość i jakość samego chleba, ale przede wszystkim na wygląd pojemnika. Materiał wpływa też na sposób jego użytkowania, odporność na uszkodzenia mechaniczne i sposób czyszczenia. To są przecież proste wskazówki, a mogą znacznie ułatwić wybór.