Czym się kierować przy zakupie chlebaka?

kuchenny chlebak

Czasy się zmieniają, toteż ludzie próbują nadążyć za nowinkami kulinarnymi. Dajmy na to taki chleb, dawniej pakowało się tylko do zwykłego, foliowego woreczka i było dobrze. Dzisiaj okazuje się, że ta metoda jest przestarzała i mało efektywna. Lepiej umieścić pieczywo w specjalnym, szczelnie zamykanym pojemniku, jakim jest chlebak.

Ważna jest konstrukcja

Zwykle chlebak składa się z nieruchomej podstawy i otwieranej rozsuwanej pokrywy. Jednak nie jest to jedyna opcja, bo bywają też inne, bardziej nietypowe. Można na przykład spotkać pojemniki owalne, kwadratowe lub w kształcie łódki z odchylaną pokrywą, które w niczym nie przypominają tradycyjnego chlebaka. Nie wolno jednak zapominać, że taki egzemplarz ma przede wszystkim spełniać swoją podstawową funkcję, czyli ochronę chleba. Mało kto wie, że w tym pojemniku najważniejsza jest cyrkulacja powietrza, inaczej chleb zeschnie się lub spleśnieje.

Istotny jest też materiał, z którego powstał

To niby takie oczywiste- jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Wpływa to nie tylko na świeżość i jakość samego chleba, ale przede wszystkim na wygląd pojemnika. Materiał wpływa też na sposób jego użytkowania, odporność na uszkodzenia mechaniczne i sposób czyszczenia. To są przecież proste wskazówki, a mogą znacznie ułatwić wybór.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required