Chcesz zdecydować się na zamówienie elektrycznego kociołka na zupę przeznaczonego dla gastronomii? Zobacz, jakie parametry techniczne i funkcje tego rodzaju urządzeń należy wziąć pod uwagę, aby zakupy były całkowicie udane, a urządzenie sprawdziło się w firmie!
Pojemność kociołka
Na pierwszym miejscu konieczne będzie uwzględnienie pojemności kociołka na zupę, czyli inaczej jego wielkości, co przekłada się na ilość potrawy, jaka może być zastosowana w tym urządzeniu.
Pojemność kociołka odnosi się do pojemności wewnętrznego wkładu wyprodukowanego ze stali nierdzewnej, w którym umieszcza się danie i w zależności od tego, z jakiego rodzaju urządzeniem mamy do czynienia, może ona wynosić od 6 do nawet 16 litrów.
Ten parametr kociołka elektrycznego dobiera się na podstawie oczekiwanej ilości serwowanych dań, dlatego przykładowo w większych restauracjach czy stołówkach stosuje się modele o większej pojemności.
Zakres regulacji temperatury
Drugim bardzo istotnym parametrem kociołka będzie możliwość ustawienia różnych temperatur jego pracy, ponieważ najczęściej kociołek na zupę może zaoferować w tym przypadku temperaturę od około 30 do 95 stopni Celsjusza, co zależne jest od modelu.
Regulacja temperatury powinna odbywać się elektroniczne, na przykład za pomocą pokrętła albo z użyciem panelu dotykowego z przyciskami, co pozwala na uzyskanie odpowiedniej temperatury w bardzo łatwy i szybki sposób. Dzięki temu, że urządzenia te wyposażone są we wbudowane termostaty, rozpoznają one temperaturę i potem mogą podtrzymywać ją na odpowiednim poziomie. O nagrzewaniu może informować lampka kontrolna umieszczona na obudowie urządzenia.
Dodatkowe wkłady do dokupienia
Aby korzystanie z kociołka było wygodniejsze, warto zdecydować się na model, do którego można bez problemów dokupić dodatkowe wkłady wewnętrzne.
Wymienne wkłady wewnętrzne powodują, że można bardzo łatwo wymieniać zawartość kociołka, na przykład wtedy, gdy danie się skończy, wystarczy wyciągnąć wkład, a potem włożyć do urządzenia nowy, który będzie zawierał danie.
Rodzaj pokrywki do kociołka
Niezwykle ważne jest również uwzględnienie rodzaju pokrywki, jaka została zastosowana w kociołku elektrycznym – zadaniem pokrywki jest zabezpieczanie dania oraz podtrzymywanie jego odpowiedniej temperatury.
Najlepiej, aby pokrywka była przezroczysta, ponieważ wtedy można bardzo łatwo sprawdzić zawartość kociołka bez konieczności jej zdejmowania, a także powinna być ona wyposażona w praktyczne wycięcie, które pozwala na umieszczenie w środku kociołka chochli.
Wygląd kociołka
Nie można też zapominać o tym, jak duże znaczenie ma wygląd tego typu sprzętu, dlatego też warto uwzględnić w tym przypadku jego kolorystykę oraz styl – obecnie używane modele są dostępne zarówno w tradycyjnym stylu, jak i mają nowoczesny wygląd.
Podsumowując, gdy zamierza się zakupić elektryczny kociołek gastronomiczny, warto zwrócić uwagę na zaprezentowane powyżej parametry, aby znaleźć dla siebie urządzenie, które będzie mogło zapewnić optymalne – efektywne, trwałe oraz bezpieczne działanie.