Interesujące fakty na temat tapioki

Tapioka, czyli korzeń tapioki (nie mylić z korzeniem taro), jest gwiazdkowym składnikiem tak wielu potraw, że być może nie zdawałeś sobie z tego sprawy. Tapioka jest używana w sosach, przekąskach, deserach, lodach, a nawet jako zagęszczacz do puddingów. Można nawet powiedzieć, że jest to nowy gluten dzięki swojej wszechstronności i łatwości użycia. Czy wiesz, czy nie, tapioka istnieje od tysięcy lat. Czytaj dalej, aby poznać więcej interesujących faktów na temat tego wszechstronnego składnika.

Skąd pochodzą tapioki?

Rośliny tapioki rosną naturalnie w Ameryce Południowej, Azji, Australii i Afryce. Z jej korzeni wytwarza się białą, półprzezroczystą skrobię, która jest używana we wszystkim, od napojów i deserów po kluski, a nawet do produkcji papieru. Tapioka jest podstawą diety wielu kultur Ameryki Południowej, szczególnie w regionach, gdzie nie uprawia się ryżu. W rzeczywistości jest on używany tak bardzo, że jest często nazywany „nowy biały ryż”.

Tapioka Fakty żywieniowe i korzyści

tapioka
  • Skrobia: Głównym powodem, dla którego używamy tapioki, jest zawartość skrobi, którą zawiera. Podczas gdy nie ma ona dużej ilości białka, ma dużą ilość skrobi i dlatego jest używana do produkcji makaronów. Porcja ugotowanej tapioki dostarcza około 18% dziennej zalecanej wartości skrobi.
  • Niskokaloryczna: W porównaniu z innymi skrobiami, tapioka jest wyjątkowo niskokaloryczna. Filiżanka gotowanej tapioki ma tylko 74 kalorie, co stanowi tylko 1/3 kalorii znajdujących się w białym chlebie!
  • Niski indeks glikemiczny: Ważne jest, aby pamiętać, że pokarmy skrobiowe o wysokim indeksie glikemicznym (którym tapioka nie jest!) powinny być spożywane w małych ilościach. Badania wykazały, że osoby spożywające duże ilości tego rodzaju pokarmów są w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Wskazówki dotyczące używania tapioki w gotowaniu

  • Używaj jej jako zagęszczacza w sosach, zupach i zapiekankach.
  • Używaj jej w omletach, stir-fry i curry.
  • Dodaj ją do smoothies, puddingów i lodów.
  • Dodaj go do następnej partii domowego chleba.
  • Użyj go jako składnika risotto i pilawu.
  • Zmiksuj go z owocami i warzywami, aby stworzyć idealne smoothie.
  • Na koniec spróbuj zrobić własny papier ze skrobią tapiokową!

About

You may also like...

Comments are closed.