Można śmiało powiedzieć, że piece konwekcyjno parowe są podstawowym elementem wyposażenia punktów gastronomicznych. To one umożliwiają przyrządzanie smacznych potraw, które są na najwyższym kulinarnym poziomie. W branży gastronomicznej piec konwekcyjno parowy cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a dodatkowo dostępny jest w całkiem przystępnej cenie. W rzeczywistości wiele czynników ma wpływ na funkcjonalność oraz wszechstronność pieców tego rodzaju. Można przypuszczać, że branża kulinarna rozwija się bardzo dynamicznie i regularnie otwierają się nowe restauracje oraz bary.
Wybór pieca konwekcyjno parowego
Zakup profesjonalnego sprzętu wydaje się konieczny, ponieważ dynamika pracy i konkurencja są bardzo duże. Piece o mechanizmie konwekcyjno parowym są oszczędne, funkcjonalne, a do tego cechują się wyjątkowo niską awaryjnością. Według powszechnej opinii najważniejszą zaletą pieców konwekcyjno parowych jest możliwość przygotowywania wielu potraw w tym samym czasie. Wpływa to na wydajność personelu, który przygotowuje potrawy. Jeśli na sali jest dużo gości, to wtedy pracownicy muszą się odpowiednio zmotywować do działania. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że wysokie walory smakowe oraz zapachowe zachowują wszystkie potrawy. Niezwykle przydatna jest też opcja regeneracji potraw, która wpływa zarówno na estetykę, jak i na wysoką wartość odżywczą podgrzewanych posiłków. Nowoczesna technologia parowa pozwala wytworzyć dużą ilość wilgoci, dzięki której potrawy są mocno soczyste i nie ulegają wysuszeniu. Skutkiem używania funkcji poziomej cyrkulacji powietrza oraz odtłuszczania jest bardzo skuteczne odseparowanie potraw przyrządzanych równocześnie.
Sprawne przygotowywanie potraw
Bez wątpienia piec konwekcyjno parowy umożliwia przygotowywanie potraw posiadających zdrowe wartości odżywcze. Ważną rolę odgrywa beztłuszczowe smażenie oraz pieczenie na parze. Należy jeszcze raz powtórzyć, że urządzenie cechuje się niską awaryjnością i dużą oszczędnością energii. Istotna jest też odpowiednia izolacja termiczna, która przyczynia się do zwiększenia temperatury w komorze. Można też zwiększyć użyteczność mniej wykwalifikowanego personelu, ponieważ wbudowany komputer pozwala zapamiętywać receptury. Jednak pomimo wyjątkowo dużej funkcjonalności producenci sprzętu nie uchroni się od wad. W pomieszczeniu, gdzie urządzenie będzie stosowane, musi być instalacja elektryczna oraz bieżący odpływ wody. Niestety nie można przyrządzać kilku potraw z różnymi ustawieniami temperatury oraz wilgotności. Warto też pamiętać, że efekt regeneracji posiłków jest ograniczony czasowo. Zdecydowanie nieekonomiczne jest wykorzystywanie pieca do przygotowywania posiłków w niewielkiej ilości. Wynika to z faktu, że sprzęt przeznaczony jest do naprawdę dużej częstotliwości pracy. Właśnie dlatego w gospodarstwach domowych raczej nie korzysta się z takich pieców. Niezwykle ważne jest regularne usuwanie osadzającego się kamienia kotłowego, który jest główną przyczyną awarii. Na działanie pieca wpływa też cykliczna konserwacja, którą powinien przeprowadzać doświadczony personel.