Jak wybrać młynek do pieprzu?

Choć wybór młynka do pieprzu wydaje się rzeczą banalną, to wcale nie jest to takie proste. Pieprz jest, obok soli, najszerzej wykorzystywaną w polskiej kuchni przyprawą, dlatego od jego jakości będzie zależał smak całej potrawy.

Młynek do pieprzu ręczny czy elektryczny?

Pozornie to nie ma znaczenia, ale występują pewne różnice na tym polu. Młynek do pieprzu elektryczny ma tę przewagę, że jest po prostu wygodniejszy w użyciu, ot naciskamy przycisk i gotowe. W przypadku ręcznych wymaga to kręcenia korbą – jest więc bardziej czasochłonne. Ale z drugiej strony ręczny młynek ma zaletę, jaką są niższe obroty podczas mielenia, co pozwala zachować więcej smaku z rozkruszonego ziarna.

Materiał, z którego jest wykonany

Popularne, a szczególnie tanie młynki do pieprzu często są wykonywane z plastiku. Materiał ten nie jest jednak najlepszym wyborem, gdyż jest podatny na zarysowania (również od wewnątrz), jest kruchy i podatny na pęknięcia (podczas mielenia powstają jednak pewne przeciążenia) i często zawiera BPA, którego lepiej unikać. Metalowe, czy mosiężne młynki z reguły kosztują więcej, co naturalnie odzwierciedla droższe materiały użyte do produkcji, ale jest produktem o wiele trwalszym i bezpieczniejszym w użyciu.

Miejsce zakupu

Cóż, jak ze wszystkim, najlepiej przed zakupem sprawdzić, jak się nam będzie z niego korzystało. Z tego względu często pierwszym wyborem będzie sklep stacjonarny. Z drugiej jednak strony sklep online zapewni nam większy wybór i niższe ceny. Zależy, na czym nam bardziej zależy.

About

You may also like...

Comments are closed.