Słodkie czy wytrawne? Gofry to przysmak wielbiony przez wiele osób, nie tylko tych, które w okresie letnim odwiedzają nadmorskie miejscowości. Wbrew pozorom stworzenie idealnego, smakowitego i chrupiącego gofra we własnym domowym zaciszu nie jest takie trudne. Należy jedynie pamiętać o kilku prostych zasadach.
Jaki jest najlepszy przepis na gofry?
Pilnując kilku podstawowych zasad można stworzyć smakowite i idealne gofry. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że niezależnie od tego, z jakiego przepisu będziemy korzystać, wszystkie użyte składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dla osób doświadczonych w pieczeniu różnego rodzaju ciast to powinno być oczywiste, gdyż ta zasada idealnie sprawdza się również w takim przypadku. Warto także pamiętać o tym, że jeżeli w przepisie zawarte jest zarówno mleko jak i woda, to tego ostatniego składnika powinno być znacznie więcej (w przepisach z samym mlekiem warto dokonać pewnych modyfikacji i większą jego część zastąpić po prostu wodą). Dla uzyskania smakowitych i chrupiących gofrów duże znacznie ma osobne ubijanie żółtek i białek (tu warto dodać kilka kropel soku z cytryny lub sól). Dopiero białka ubite na sztywną pianę bardzo delikatnie można połączyć z pozostałą częścią ciasta.
Jak piec gofry by wyszyły idealne?
Poza odpowiednim doborem i połączeniem składników ważne jest także odpowiednie podejście do pieczenia gofrów – w tym przypadku niezbędna będzie doskonała znajomość działania swojej gofrownicy. Im mniejsza jest moc urządzenia tym automatycznie czas pieczenia jednej porcji się wydłuża ( w niektórych przypadkach trwać może nawet 10-15 minut). Pod żadnym pozorem w czasie pieczenia nie można otwierać gofrownicy.