Jaką formę do pieczenia ciasta wybrać?

Każdy wielki kucharz lubi szczycić się swoimi umiejętnościami dotyczącymi pieczonych potraw lub ciast. Mało kto jednak o tym wie, że za ogromem sukcesu dobrego wypieku stoi nie tylko talent, ale również naczynia i formy do pieczenia, z których się korzysta. Jaka zatem powinna być dobra forma , tak aby ciasto z niej wychodziło możliwie najlepsze? Sklep AleDobre oferuje wysokiej jakości formy do pieczenia.

Formy blaszane

Jest to zdecydowanie najpopularniejsza forma do pieczenia ciast. Jest lekka, tania, a przy tym bardzo wygodna, ponieważ pieczenie w niej ciast nie wymaga stosowania na powierzchni formy dodatkowego tłuszczu np. w masła, ponieważ naturalną właściwością takiej formy jest nieprzywieranie do niej ciasta, dzięki czemu myje się ją znacznie łatwiej i szybciej.

Formy ceramiczne

Formy, które cechują się ogromną estetyką. Są co prawda stosunkowo ciężkie i drogie, jednak jednocześnie bardzo trwałe. Z pewnością raz kupiona forma ceramiczna swoją żywotnością zaskoczy niejednego użytkownika nieco delikatnej formy szklanej.

Formy szklane

Forma szklana jest z pewnością najbardziej efektowną wersją. Dzięki swojej przezroczystej strukturze umożliwia bieżące śledzenie procesu pieczenia ciasta lub innych potraw. Umożliwia to idealnie ocenienie stanu upieczenia, dzięki czemu potrawy z niej teoretycznie powinny wychodzić najlepsze.
Jest to jednak forma stosunkowo krucha. Choć szkło w takiej postaci jest całkowicie odporne na wysoką temperaturę, to niestety w żadnym stopniu nie jest odporne na upadki. I jak w przypadku formy ceramicznej lub tym bardziej blaszanej upadek nie wyrządzi większych szkód, tak w upadek szklanej wersji całkowicie ją zniszczy.

About

You may also like...

Comments are closed.