domowa produkcja serów

Podpuszczka to enzym trawienny, który wpływa na krzepnięcie mleka. Kiedyś w przemyśle mleczarskim używano przede wszystkim podpuszczki zwierzęcej, obecnie znane są także jej wegetariańskie odpowiedniki. Co warto wiedzieć o podpuszczce? Do czego służy? Podpuszczka cielęca może być wykorzystywana do produkcji serów różnego rodzaju – krowich,…

Cały świat oszalał na punkcie zdrowego stylu życia – składa się na niego nie tylko aktywność fizyczna, ale również sposób odżywiania. Pierwszy etap to uświadomienie sobie, że nawyki, które aktualnie posiadamy nie są dla nas dobre, wręcz nam szkodzą. Co zrobić, żeby zdrowo jeść? To…

Codzienne jedzenie czy też wyprawianie uczty na większą ilość osób wymaga zaangażowania odpowiedniej zastawy stołowej. W jej skład wchodzi zarówno to, na czym podajemy posiłki jak i to, czym jemy. Tym drugim zajmiemy się bliżej, by móc stworzyć maksymalny komfort jedzenia. Różnorodność oferowanego asortymentu Zestaw…

      Nasi przodkowie odkryli jedną z najlepszych metod konserwacji żywności – suszenie. Dzięki temu pożywienie nie psuło się, długo można je było przechowywać i zachowywało wszystkie składniki odżywcze oraz walory smakowe. Współcześnie ten efekt pomagają uzyskać suszarki do żywności.

Ciekawe akcesoria kuchenne O tym, że w kuchni mogą przydać się bardzo różnorodne akcesoria, wie niemalże każdy. Ich brak utrudnia, a nawet uniemożliwia przygotowywanie smacznych potraw, co stanowi problem zwłaszcza dla tych, dla których gotowanie jest ciekawym zajęciem i pasją, odskocznią od codzienności. W dzisiejszych…

Niewiele jest posiłków, które niosą ze sobą tak wielką wartość odżywczą jak świeżo wyciskane soki. Występują w setkach wariantów smakowych, smakują obłędnie i przy okazji mają zbawienny wpływ na stan zdrowia. Mogą wspomagać proces odchudzania, poprawiać nastrój, zapobiegać chorobom, anemii czy dostarczać niezbędnych składników odżywczych.…

ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny to z pewnością nieodłączny składnik kuchni włoskiej. Najczęściej dodawany jest do sałatek różnego rodzaju. Jego receptura ma bardzo długą tradycję. Oparta jest ona na wykorzystaniu czerwonych winogron i wieloletniej fermentacji. Najlepsze octy balsamiczne na świecie mają za sobą długie leżakowanie i nie należą…

własnoręczna robiona szynka na talerzu

Szynkowar, czyli prasownica to doskonałe urządzenie służące do przygotowywania w domu wyrobów mięsnych i to bez dodatku konserwantów. Przy wykorzystaniu szynkowaru można mieć pewność, że uzyskana wędlina będzie zdrowa.

Czasami może zachodzić potrzeba, aby przygotowane przez nas danie, czy napój dłużej pozostawały ciepłe przez dłuższy czas. Wtedy warto jest wyposażyć się w dobrej jakości termos, który zdecydowanie jest stworzony właśnie do takich rzeczy. Obecnie jest ich bardzo szeroki wybór, zatem dobrze byłoby sprawdzić, jaki…