Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kawy. Każdy poranek to walka ze snem. Kawa jest więc zbawieniem, napojem „bogów”, który pomaga wstać na nogi i z pełną siłą rozpocząć dzień. Jak więc przygotować ją w domu, by smakowała niczym z kawiarni? Poza przejrzeniem miejsc posiadających tłokowe zaparzacze do kawy dobrze również zorientować się w ogólnej charakterystyce takiego urządzenia. Ta zaś – w artykule poniżej!
Zaparzacz do kawy – charakterystyka
Zaparzacz do kawy jest bardzo podobny do małego, poręcznego czajniczka z dzióbkiem. Różnicą jest jednak to, ze kawiarki mają odkręcany dolny zbiornik na wodę i wymagają lejka z filtrem na kawę. Dokładnie zaparzacz składa się z:
-
- DOLNEGO ZBIORNIKA NA WODĘ
Tu wlewa się zimną wodę, najlepiej z butelki lub przefiltrowaną. Taka woda daje czysty smak kawy, bez żadnego posmaku i nieczystości. DO tego zbiornika zamontowany jest również zawór bezpieczeństwa przed ulewaniem się wody i poparzeniem w procesie podgrzewania.
-
- GÓRNEGO ZBIORNIKA NA ZAPARZONĄ JUŻ KAWĘ
Tu zbiera się gotowa do wypicia kawa. Bezpośrednio z tego zbiorniczka nalewa się napój do filiżanki czy kubka.
-
- LEJKA Z SITKIEM NA ZMIELONE ZIARENKA KAWY
Sitko zabezpiecza napój przed fusami, które nie przedostaną się do gotowego już napoju. Podgrzana woda przedostaje się lejkiem na górę, delikatnie „zbierając” ziarenka kawy. W ten sposób powstaje pyszna i aromatyczna kawa.