Lód w kostkach to niezbędny dodatek do wielu alkoholi. W barach, gdzie każdego dnia serwuje się setki, a nawet tysiące drinków, konieczne jest przygotowywanie dużej ilości lodu. Najlepszą metodą jego produkcji jest gastronomiczna kostkarka. Profesjonalne urządzenia mogą przygotować nawet kilkaset kilogramów kostek lodu na dobę!
Jak działa kostkarka do lodu?
Nowoczesne kostkarki do lodu to sprzęt, z którym w krótkim czasie można uzyskać dużą ilość lodu. Produkcja odbywa się dwoma metodami, a mianowicie przez chłodzenie wodą lub chłodzenie powietrzem. Urządzenia wykorzystują pionowy albo poziomy parownik. Gotowy lód przechowywany jest w zasobniku.
Urządzenie może wymagać dolewania wody lub może pobierać ją automatycznie z sieci. Nadmiar wody odprowadzany jest do kanalizacji.
Lód w różnych kształtach
Gastronomiczne kostkarki umożliwiają produkcję kilku typów kostek lodu. Wybrane modele mogą wytwarzać je w różnych rozmiarach.
Za pomocą urządzenia tego rodzaju można przygotować lód:
– full cube, dice – klasyczne, sześcienne kostki lodu,
– gourmet, tube – lód o cylindrycznym kształcie, częściowo pusty w środku, tworzony z użyciem specjalnych foremek,
– crushed – lód kruszony przygotowywany przy użyciu dodatkowej kruszarki.
Profesjonalne urządzenia gastronomiczne do przygotowywania lodu w kostkach to dzisiaj niezbędne wyposażenie każdego baru, a także wielu innych lokali gastronomicznych – pubów, kawiarni, restauracji. Dobrej jakości kostkarki nie są tanie, lecz na pewno będą udanym zakupem!