Nie od dziś wiadomo, że buraki czerwone to bardzo zdrowe warzywa. Zawierają m.in. kwas foliowy, antocyjany, witaminę C i żelazo. Najzdrowsze są świeże, w postaci soków czy surówek, lub też delikatnie przetworzone. Innym typem produktu przetworzonego jest buraczek mielony – proszek uzyskany przez mielenie wysuszonych bulw buraczanych.
Buraczek mielony – gdzie kupić? Co to takiego?
Przeważnie buraczki mielone można nabyć w wygodnych w użyciu słoiczkach lub pojemnikach, pozwalających na wielokrotne użytkowanie bez ryzyka zepsucia się pozostałej w opakowaniu ilości produktu. Ponieważ w przypadku suszu trudno jest wizualnie czy organoleptycznie ocenić jego jakość przed zakupem, bardzo istotne jest korzystanie wyłącznie z dobrych, sprawdzonych źródeł – na przykład sklepów internetowych ze zdrową żywnością. Przypadkowe zakupy nie zawsze przyniosą tyle korzyści, ile byłoby możliwych w związku z przemyślanym wyborem preparatu.
Skuteczne działanie
Wprowadzenie do kuchni buraczka mielonego jest zbawienne dla zdrowia i urody. Warto wspomnieć chociażby obecne w składzie antocyjany, wspomagające profilaktykę nowotworów, ujędrniające skórę i poprawiające kondycję włosów. Inne istotne składniki to cez, kobalt, fluor, magnez, potas, wapń oraz witaminy B i C. Stosowanie regularnie buraczka mielonego może pomóc w odzyskaniu dobrej kondycji po chorobie lub podwyższyć odporność. Jest to suplement często polecany przez dietetyków, między innymi z uwagi na lekkie właściwości przeczyszczające i wspomagające trawienie.