Legenda głosi, że czarna herbata powstała przez przypadek. Ładunek herbaty płynący do Anglii zamókł i herbata przeszła proces fermentacji. I tak narodziła się czarna herbata.
Liście krzewu herbaty poddawane są więdnięciu, skręcaniu, fermentacji, suszeniu i sortowaniu. Kolor liści staje się brązowy. W porównaniu z herbata zieloną, czarna herbata ma więcej witaminy C i związków mineralnych.
Rodzaje czarnej herbaty:
Wielu z nas uważa, że czarna herbata jest tylko jedna. Jest to nieprawda. Herbata czarna ma kilka gatunków. Oto najpopularniejsze z nich.
Assam.
Deszczowy i tropikalny klimat sprawia, że herbata ta jest mocna, wyrazista i nieco cierpka. Uznawane są za herbaty śniadaniowe. Świetnie smakują z samym cukrem lub miodem.
Darjeeling.
Jest delikatniejsza w smaku niż Assam. Ma więcej owocowych i kwiatowych smaków. W czasie parzenia ma jasny, miedziany kolor.
Nilgiri.
Ma lekko pikantny smak z odrobiną cytrusowej nuty. Niektórzy wyczuwają w niej odrobinę miodu lub słodkości.
Herbaty indyjskie mają bardzo charakterystyczny smak, są zróżnicowane i na pewno każdy znajdzie w nich coś, co będzie spełniało jego wymagania. Tak na prawdę nie ważne, na którą z czarnych herbat się zdecydujemy. Ważne byśmy dali się porwać ich urokowi, czarowi chwili i delektowali się ich smakiem. W końcu herbatę pije się po to, by zapomnieć o zgiełku tego świata. Dzięki licznie powstającym herbaciarniom jest nam co raz łatwiej znaleźć przytulne miejsce, w którym będziemy mogli wypróbować różnorodne herbaty.