Nowoczesna gastronomia

W wielu lokalach gastronomicznych miejsce starych kuchni, zajęły taborety grzewcze. Są to nowoczesne urządzenia do podgrzewania i gotowania potraw. Można na nich przyrządzić danie nawet w bardzo dużym, 100-litrowym garnku.

Taborety grzewcze są zasilane prądem lub gazem. Dostępne są wersje mniejsze i większe. Te mniejsze posiadają jeden palnik lub jedną płytę grzewczą. W przypadku palnika gazowego, jest on podzielony na komory, które umożliwiają równomierne podgrzanie dna naczynia. Dzięki temu potrawa się nie przypali i się szybciej ugotuje lub podgrzeje.

Dlaczego taboret grzewczy?

Są to nowoczesne urządzenia do obróbki termicznej. Są wykonane w taki sposób, że można je z łatwością utrzymać w czystości, gdyż jest to stal nierdzewna, którą łatwo się czyści. Konstrukcja przypomina klasyczny taboret, stąd nazwa „taboret grzewczy”.

Urządzenia mają krótkie nóżki, wiec zdejmowanie z nich ciężkich garnków nie będzie sprawiało problemu. Dużo łatwiej jest też odcedzić potrawę, bez narażania się na niebezpieczeństwo poparzenia.

Taborety grzewcze bez problemu dopasuje się nawet do małego lokalu gastronomicznego. Poza tym bez większego trudu można je przestawić w dowolne miejsce.

Taborety gazowe

Taboret gazowy posiada zawór, dzięki któremu można odciąć gaz. Dzięki temu urządzenie jest bezpieczne – https://sklep.technica.pl/taborety-gazowe.

Taborety gazowe mogą mieć jeden, lub więcej palników. Każdy palnik może być dodatkowo podzielony na komory. Mogą być one zasilane gazem ziemnym lub propanem-butanem.

Dla bardziej wymagających jest dostępny taboret elektryczno-gazowy, który dodatkowo został wyposażony w ruszt żeliwny.

Taborety posiadają regulowane nóżki, dodatkowe półki pod stanowiskiem grzewczym i zabezpieczenie przeciwwypływowe.

Standardem są precyzyjne regulatory płomienia oraz zapalarka pizoelektryczne, jak również lampki sygnalizacyjne.

About

You may also like...

Comments are closed.