Pomysł na rybę po grecku z ogórkami i cebulką

Bez wątpienia jest wielu miłośników dań rybnych, które są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż te mięsne. Dużą popularnością cieszy się ryba po grecku, szczególnie podczas świąt. Wiele osób przygotowuje tę potrawę na wigilię, ale tak naprawdę to można raczyć się nią przez cały rok. Tym bardziej że jest wiele sposobów na jej przyrządzenie. Ciekawą opcją jest dodanie do ryby kiszonych ogórków, papryki i cebuli. Takie połączenie jest niezwykle smaczne, a powstały sos wyrazisty.

Ryba po grecku to coś, co lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Na wielu wigilijnych stołach nie może wręcz zabraknąć tej potrawy, gdyż domownicy przepadają za jej wyrazistym smakiem. Do przygotowania takiej ryby po grecku potrzebować będziemy oczywiście nie samej ryby.

Film instruktażowy przygotowania ryby po grecku – poniżej

Składniki: ½ kg ulubionych płatów rybnych, czerwona papryka, żółta papryka, trzy czerwone cebule i pięć kiszonych ogórków. Do przegotowania sosu potrzebne będą nam natomiast: szklanka wody, szklanka oleju, 200 g przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku. Jeśli ktoś preferuje rybę po grecku w nieco bardziej słodkim wydaniu, to może dodać do sosu również cukru do smaku.

Wykonanie: cebulę kroimy w półksiężyce, a paprykę i ogórki w paski. Potem przechodzimy do pokrojenia wybranych płatów rybnych na mniejsze kawałki, po czym doprawiamy je wedle uznania solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest obtoczenie ryby w mące, bułce tartej i jajku. Następnie możemy przejść do usmażenia ryb. Gdy już wszystkie usmażymy, należy pozostawić je do przestygnięcia. Potem można przejść do układania w dużej misce naszych składników. Robimy to warstwami na przemian – najpierw ryba, potem cebula, papryka i ogórki. Na koniec zabieramy się za przygotowanie sosu, czyli mieszamy wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania. Kolejnym krokiem jest zagotowanie połączonych ze sobą składników. Jeszcze gorącym sosem polewamy ryby i warzywa, po czym odstawiamy potrawę do lodówki na całą dobę. Przez całą noc wszystkie smaki się ładnie przegryzą, a potrawa nabierze charakteru.

Przydatne źródła:

Przepis na rybę po grecku: https://www.mniammniam.com/Ryba_po_grecku__czyli_mocno_warzywami_i_przyprawami_przesycona___film_video-201p.html

Definicja ryby po grecku: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ryba_po_grecku

About

You may also like...

Comments are closed.