Pomysł na smakowitą zapiekankę ziemniaczano-cukiniową

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, niedrogi i smaczny obiad, to jak najbardziej warto postawić na zapiekankę. Do jej wykonania nie trzeba posiadać nawet mięsa. Wystarczą warzywa, ser i  jeszcze kilka łatwo dostępnych produktów.

zapiekanka zrobiona z ziemniaków

Pomysł na smakowitą zapiekankę ziemniaczano-cukiniową

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami – w połączeniu z cebulą, cukinią, pomidorami i żółtym serem stanowi wyborne danie, którego smak i aromat wręcz zachwycają. Bez wątpienia nie sposób jest przejść obojętnie obok takiej potrawy, która jest niezwykle sycąca. Nie trzeba wcale dodawać mięsa, aby móc cieszyć się niezwykle apetyczną potrawą, po której będą lizać palce wszyscy domownicy. Jeśli ktoś zatem preferuje dania wegetariańskie czy też po prostu chce spróbować czegoś pysznego, to jak najbardziej warto wykorzystać ten przepis i stworzyć znakomite danie.

  • Do przygotowania zapiekanki potrzebować będziemy: trzech mniejszych ziemniaków, dwóch cukinii, jednej cebuli, trzech średnich pomidorów, dwóch dużych ząbków czosnku, szklanki startego żółtego sera, oliwy z oliwek, dwóch łyżeczek suszonej bazylii i tymianku oraz soli i pieprzu do smaku.

Wykonanie: cukinie wraz ze skórką kroimy na plastry o grubości mniej więcej centymetra. Potem zabieramy się za pomidory, które zalewamy gorącą wodą w celu pozbycia się skórek, a następnie kroimy je w plastry. Potem przechodzimy do obrania ziemniaków i pokrojenia ich w plasterki. Cebulę z kolei siekamy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę, po czym szklimy je na patelni.

Kolejnym krokiem jest natłuszczenie naczynia żaroodpornego, do którego włożymy zeszkloną cebulę i czosnek. Bardzo ważne jest to, aby rozprowadzić je równomiernie po całej długości naczynia. Potem można przejść do ułożenia warstwy z warzyw i ziemniaków. Plasterki można układać jeden na drugi lub w sztorc. Na koniec przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Po wypełnieniu naczynia surowcami, przykrywamy naczynie folia aluminiową, po czym wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na około pół godziny. Po upływie tego czasu, wyjmujemy zapiekankę i posypujemy ją serem, po czym pieczemy bez przykrycia przez kilka minut, aż ser się całkowicie rozpuści i przyrumieni.

About

You may also like...

Comments are closed.