Przepis na kluski śląskie

Chyba każdy Polak próbował kiedyś jakiś przepis na kluski śląskie. To danie jest tak popularne w naszym kraju, że wręcz wstydem jest nie znać smaku i wyglądu typowych klusek śląskich.

Możliwości zastosowania klusek śląskich

Kluski śląskie z takiej receptury: https://www.mniammniam.com/kluski-slaskie-przepis-tradycyjny dają nam szerokie możliwości zastosowania w rozmaitych daniach. Co więcej, mogą stanowić samodzielne danie, jak również dodatek do innych dań. Otóż kluski świetnie zastępują dobrze nam znane gotowane ziemniaki lub pure. Tak więc nie trzeba długo się zastanawiać, z czym konkretnie podawać nasze kluski śląskie, bo pasują one niemal do wszystkiego. Kluski bez przeszkód mogą być serwowane jako dodatek do różnego rodzaju dań głównych, jak również jako samodzielna potrawa. Co ciekawe, kluski śląskie mają w środku charakterystyczną dziurkę, która nie tylko ma pełnić zadanie estetyczne, lecz również jest miejscem, w jakim można umieścić sos podawany do dań. Kluski są wyśmienitym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, a głównie tych pieczonych, smażonych lub nawet gotowanych. Co więcej, są bardzo szybką, a do tego też tanią propozycją na obiad.

Składniki niezbędne do przygotowania klusek śląskich:

– 1 kg ugotowanych ziemniaków,

– 250 g maki ziemniaczanej,

– sól.

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie ugotowane ziemniaki należy zmielić na jednolitą masę, co można zrobić przy pomocy maszynki lub specjalnej praski. Jeżeli nie mamy żadnego urządzenia, wówczas można je bardzo dokładnie rozgnieść za pomocą widelca. Następnie do rozdrobnionych ziemniaków należy dodać 250 g mąki ziemniaczanej, całość dokładnie wyrobić, a powstałe ciasto ma być takie, by nie kleiło się do rąk.

W kolejnym kroku z otrzymanej masy należy uformować niewielkiej wielkości (nieco spłaszczone) kluseczki, zaś w ich środku zrobić niewielkie wgłębienie (typową dziurkę na sos). Następnie kluski należy wrzucić do gotującej się i osolonej wody, w trakcie tego procesu trzeba uważać, by nie przywarły do dna garnka. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, powinny pozostać w wodzie jeszcze przez około 2–3 minuty w celu dogotowania się. Po upływie tego czasu należy je odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.a

About

You may also like...

Comments are closed.