Pyszny bigos

Polska kuchnia według wielu osób ma sobie niewielu równych na świecie i jest jedną z tych, podczas spożywania której kubki smakowe szaleją z doznań. Wiele naszych potraw jest niestety bardzo kaloryczne, ale przepisy z roku na rok są coraz bardziej udoskonalane i niektóre składniki są zamieniane na te lepsze. Przepisy na jedzenie powstają z reguły w głowie wszystkich domowników i pomysł na obiad wymyśla zawsze ktoś inny. Oczywiście często inspirujemy się reklamą w telewizji bądź opowieścią naszych znajomych, którzy chwalą się przygotowaniem czegoś pysznego. 

Wspaniały bigos

Bigos to potrawa, która jest dobrze znana praktycznie każdemu Polakowi i ciężko było by znaleźć osobę, która nigdy w życiu go nie jadła. Rozróżniamy kilka rodzajów bigosu i można go przygotować zarówno z młodej jak i kiszonej kapusty. Jest jednak zdecydowanie więcej fanów bigosu zrobionego na mocno kwaśnej kapuście, od której twarz wykrzywia nam się na wszystkie strony. Kiszona kapusta ma jednak bardzo dużo walorów zdrowotnych i jest zalecana w walce z wieloma chorobami.

Dobry przepis

Najlepszy bigos w życiu robią osoby, które posiadają ogromne doświadczenie w jego przygotowywaniu. Najczęściej są to babcie albo mamy, które miały okazję gotować go już setki razy. Przepisy na jedzenie można również znaleźć w wielu książkach kucharskich i inspiracje warto czerpać również z innych źródeł. Dobry bigos jest jak wino i im więcej czasu postoi w lodówce, tym lepszy smak posiada. Oczywiście warto nie trzymać go kilka tygodni, gdyż w końcu się zepsuje.

About

You may also like...

Comments are closed.