Gotowanie chociaż sprawia przyjemność, niestety bywa czasochłonne. Na szczęście istnieje ogrom szybkich i smacznych przepisów, dzięki którym zawsze można przygotować coś pysznego. Jednym z prostych i ciekawych dań z ryżu jest wywodząca się z tradycyjnej hiszpańskiej kuchni Paella. To świetny pomysł na treści obiad, w którym ryż, warzywa i mięso lub owoce morza dopełnione są aromatycznymi przyprawami. Sprawdź jak łatwo z patelnią do paelli można przyrządzić pachnący hiszpańskich słońcem posiłek!
Paella – hiszpańskie smaki w Twoim domu!
Paella to hiszpańskie danie, którego podstawą jest ryż z dodatkiem szafranu, odpowiednio przygotowany w płaskiej patelni z dwoma uchwytami. Budowa patelni do paelli umożliwia uzyskanie charakterystycznej dla potrawy karmelizowanej skórki ryżowej i intensywnego smaku. W zależności od kulinarnej inspiracji, specjalnie przyrządzony ryż uzupełniony jest dodatkiem warzyw, drobiu, mięsem królika lub kawałkami owoców morza. Bez względu na późniejsze dodatki, przygotowanie każdej paelli przebiega zgodnie z podstawową zasadą – ryżu nie powinno się mieszać.
Patelnia do paelli i jej tajemnica – smakowity ryż.
Najpierw ryż jest podsmażony na oliwie pełnej esencji smaków, na której wcześniej zarumienione było mięso i warzywa. Potem ryż zalewany jest gorącym bulionem, lub wywarem rybnym z dodatkiem szafranu i bez mieszania, gotuje się przez kilkanaście minut. W ten sposób ryż wchłaniania esencję smaków i aromatów, ale na dnie potrawy tworzy się chrupiącą skorupka ryżowa. Danie po zdjęciu z ognia powinno mieć odrobinę czasu na ostygnięcie i nabranie jeszcze intensywniejszego smaku i zapachu. Zgodnie z tradycją paella powinna być podawana na stół bezpośrednio w patelni. Co ciekawe, płaskie naczynie z dwoma uszami po bokach, w którym jest smażona paella często nazywane tak samo jak danie.
Jak wybrać dobrą patelnię do Paelli?
By ta smakowita i szybka potrawa udała się, należy wybrać dobrą patelnię do paelli, która ułatwi sprawne przygotowanie potrawy. Warto zwrócić uwagę na:
- odpowiednio grube dno, które zapobiega przypaleniu potrawy i rozprowadza równomiernie ciepło;
- lekko skośne, dość wysokie boki, które ułatwiają przygotowanie potrawy;
- odporne na wysoką temperaturę uchwyty, które umożliwiają przenoszenie dania;
- wielkość patelni do paelli, która pozwoli przygotować danie dla odpowiedniej liczby osób.
W przypadku wyboru wielkości naczynia, warto jednak uwzględnić nie tylko ilość planowanego posiłku, ale ze względu na większą średnice naczynia – również rozmiar kuchenki.