Dobra chłodziarka i zamrażarka to podstawa wyposażenia większości restauracji. Urządzenia te zapewniają świeżość i jakość serwowanych potraw oraz wykorzystywanych półproduktów. Niektóre sprzęty z tej kategorii mogą jednak oferować więcej korzystnych funkcji. Jak działają gastronomiczne zamrażarki szokowe i kto powinien się na nie zdecydować?
Czym różnią się zamrażarki szokowe od zwykłych?
Klasyczne urządzenia chłodzące i mrożące pozwalają utrzymać pożywienie w niskiej temperaturze. Dzięki nim możliwe jest też powolne mrożenie produktów, aby dłużej zachować ich właściwości. Nie można w nich jednak przechowywać wszystkiego. Gotowe potrawy po zamrożeniu tracą zwykle swoje walory smakowe. Inne może być też ich konsystencja. Rozwiązaniem tego problemu mogą być właśnie modele szokowe.
Urządzenia z tej kategorii wykorzystują nawiew bardzo zimnego powietrza, aby gwałtownie obniżyć temperaturę pożywienia. Całkowite zamrożenie produktu może więc zająć nie więcej niż pół godziny. Dlaczego krótki czas mrożenia jest tak ważny?
Szybkość mrożenia a jakość i bezpieczeństwo
Podczas przechowywania, zamrażania i rozmrażania jedzenia może dochodzić do namnażania się bakterii. Drobnoustroje nie tylko powodują szybszą utratę świeżości przez jedzenie, ale też mogą być szkodliwe dla spożywających. Dlatego też właściwe przeprowadzenie tych procesów jest tak ważne. Zminimalizowanie czasu potrzebnego do zamrożenia i rozmrożenia żywności pozwala wyeliminować ten problem. Wiele urządzeń szokowych pozwala też na szybkie i kontrolowane rozmrażanie. W jakich lokalach sprawdzą się zamrażarki z tej kategorii?
Takie urządzenia pozwolą zadbać o jakość usług we wszystkich rodzajach lokali gastronomicznych. Ich dodatkowym atutem jest szybkie tężenie lodów, dlatego warto mieć je też w kawiarniach i lodziarniach. Innowacyjny sprzęt wpłynie na jakość świadczonych usług.