Wegetarianizm – pomysł na spaghetti

Wegetarianizm jest coraz częściej stosowaną dietą także w Polsce. Ceni się ją za etyczne podejście do zwierząt oraz za korzystanie z dobroci warzyw i owoców. Nie wszyscy jednak wiedzą, co gotować na takiej diecie. Z jakich produktów warto korzystać i jak je ze sobą łączyć?

Wegetariańskie spaghetti – czy to możliwe?

Spaghetti to włoskie danie uwielbiane przez wielu Polaków. W podstawowej wersji składa się z makaronu, mięsa i sosu pomidorowego. Można je jednak zrobić zupełnie inaczej, zostawiając jedynie pomidorowy sos. Warto poszukiwać nowych rozwiązań, które sprawią, że odkryjemy inne, nieznane nam dotąd smaki. Można zdecydować się na warzywne spaghetti, w którym nie trzeba nawet wykorzystywać makaronu. Wystarczą modele obieraczki do warzyw julienne i ulubione warzywo, które sprawdzi się do zrobienia z niego nitek podobnych do makaronu. Mogą to być: cukinia, marchewka, pietruszka, bakłażan. Starcie takich warzyw obieraczką do warzyw julienne zajmuje tylko chwilę. Następnie wystarczy dodać do nich podgrzany sos pomidorowy. Danie można ozdobić bazylią i gotowe. To bardzo zdrowe danie, które składa się z bogatych w witaminy warzyw. Żeby było bardziej syte, można je wzbogacić o parmezan lub inny ulubiony ser na przykład mozzarellę.

About

You may also like...

Comments are closed.