Dodawanie ziaren do codziennie przyrządzanych potraw to bardzo zdrowy nawyk i bez wątpienia warto to robić. Co nam szkodzi, jak do ulubionej owsianki dorzucimy kilka ziaren słonecznika?
Dlaczego warto jeść ziarna słonecznika?
Słonecznik łuskany jest zdrowy, jest bogaty w witaminę E oraz fitosterole, które są polecane w walce z cholesterolem, chorobami serca i chorobami nowotworowymi. Pestki słonecznika należą do produktów posiadających największą zawartości fitosteroli, które pozytywnie wpływają na nasz organizm i chronią przed wieloma poważnymi chorobami.
Słonecznik w kuchni
Słonecznik łuskany można dodawać do owsianek, sałatek warzywnych i owocowych, dobrze sprawdzi się, jako dodatek do przypraw do mięs czy ryb. Słonecznik tak naprawdę ma bardzo szerokie zastosowanie, dlatego będzie pasował zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Ziarna słonecznika bardzo dobrze smakują bez żadnej obróbki i takie najlepiej je spożywać.
Łuskane ziarna słonecznika należy kupować niesolone i nieprażone. Dobrze jak będą w opakowaniu w skorupkach. Zaleca się korzystać ze świeżych ziaren słonecznika albo suszonych. Nasiona można wyhodować samodzielnie, wystarczy posiać je tak samo, jak rzeżuchę. Powinny wykiełkować za 2 do 5 dni. Bez wątpienia warto dołączyć do diety nasiona słonecznika, gdyż jest to świetny przeciwutleniacz i bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i wcale nie trzeba spożywać ziaren w dużych ilościach.