Wybieramy rondelek do kuchni

Na rynku jest dostępnych tak dużo garnków i naczyń kuchennych, że czasami ciężko jest się zdecydować. Do tego cały czas pojawiają się nowe modele, które zaskakują nietypowym przeznaczeniem. 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie rondla?

W tym artykule podpowiadamy, jak wybrać rondel kuchenny, który posłuży przez lata i będzie funkcjonalny. Jest to proste naczynie, ale nawet w takim wypadku istnieją różne rozwiązania, które znacząco odbiegają od siebie. Rondel kuchenny to naczynie, które łączy w sobie cechy patelni oraz garnka. Ma trochę wyższy rant niż patelnia oraz okrągły kształt. Do tego ma też długą rączkę tak samo, jak patelnia. Od średnicy rondla zależy wysokość rantu, ale zazwyczaj oscyluje to w granicach 8 – 14 cm. W dużych rondlach występuje często drugi mały uchwyt, czyli tak jak w klasycznych garnkach. Dwa uchwyty sprawiają, że rondel zdecydowanie wygodniej się przenosi. Dawniej wybór garnków był ograniczony i w sprzedaży był dostępny tylko rondel żeliwny oraz rondel emaliowany. 

Konserwacja rondla kuchennego

Dużą wadą rondli emaliowanych było to, że z upływem czasu łuszczyła się farba, a w tych miejscach pojawiały się rdzawe lub czarne prześwity. Osoba bez dużego doświadczenia musiała się też mocno postarać, żeby czegoś w nim nie przypalić. Rondel żeliwny był z kolei bardzo masywny i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Grube dno bardzo dobrze trzymało ciepło. Obecnie największym zainteresowaniem cieszy się rondel ze stali nierdzewnej. Należy jednak pamiętać, że musi być wykonany z wysokogatunkowej oraz grubej stali, która zapewnia komfort gotowania. Stal nie łapie żadnych zapachów oraz przebarwień, a do tego jest stosunkowo łatwa w konserwacji. Równomierne rozchodzenie się ciepła jest możliwe, ponieważ rondel posiada grube i masywne dno. Drugim rodzajem jest rondel ceramiczny, który jest zdecydowanie cięższy od poprzednika. Jednak jest niezwykle funkcjonalny oraz wszechstronny. Trzeba jednak uważać, żeby go nie zarysować, ponieważ posiada mniejszą odporność na uszkodzenia. Miłośnikom retro kuchni z pewnością przypadnie do gustu rondel miedziany, który doskonale przewodzi ciepło i jest ekonomiczny.

About

You may also like...

Comments are closed.