Nie da się ukryć, że podczas pracy w restauracji kelnerzy z całą pewnością nie mają łatwego życia. Nie tylko są oni w stałym pośpiechu, ale także co chwila narażeni są oni na plamy i zabrudzenia. Ich praca wymaga wręcz stałego kontaktu z klientami, a co za tym idzie, liczy się tu przede wszystkim czysty i schludny wygląd. Właśnie dlatego niezbędnym atrybutem każdego kelnera stają się zapaski kelnerskie. Ich wybór na rynku jest obecnie mocno nieograniczony. Wobec tego, jak wybierać zapaski kelnerskie?
Zapaski kelnerskie mają swoje rozmiary!
Wiele osób widzi zapaski kelnerskie jako rozwiązanie całkowicie uniwersalne, które za każdym razem i tak dopasuje się do konkretnego kelnera. Niemniej jednak podejście to jest nie do końca słuszne. Zapaski kelnerskie, muszą być bowiem idealnie dobrane i dopasowane do potrzeb i anatomii każdego kelnera. Dla przykładu można powiedzieć, że:
- Zbyt długie zapaski kelnerskie w przypadku niskich kelnerów mogą znacznie utrudnić im swobodę ruchów;
- zbyt krótkie zapaski, w przypadku zbyt wysokich kelnerów z kolei nie będą mogły skutecznie chronić ich przed zabrudzeniami.
Wobec tego, zapaski kelnerskie muszą być idealnie dobrane do potrzeb konkretnego kelnera. Z pewnością wówczas będą mogły one idealnie spełniać swoja rolę.
Zapaski kelnerskie i materiał, z którego zostały one wykonane
Kolejną kwestią, w momencie, kiedy decydujemy się na to, by zakupić do restauracji i dla naszych kelnerów zapaski kelnerskie, jest materiał, z którego zostały one wykonane. Materiał musi być wyjątkowo mocny tak, by nie tracił on swojej estetyki podczas prania. Dodatkowo pamiętajmy także o tym, że materiał musi wykazywać się wysoką odpornością na wysokie temperatury, a także na zaplamienia i zabrudzenia. Dzięki temu zapaski kelnerskie posłużą kelnerom przez maksymalnie długi czas, a także będą reprezentować sobą nienaganną estetykę. Wobec tego, z pewnością zapaski kelnerskie będą godną wizytówką praktycznie każdego z naszych kelnerów. Warto więc o tym zawsze pamiętać.