Zioła w walce o szczupłą sylwetkę

Skuteczność odchudzania uzależniona jest od wielu czynników. Przyczyną otyłości jest przyjmowanie nadmiaru energii w stosunku do jej zużycia. Pragnąc schudnąć należy więc zmienić nie tylko dietę, ale i nawyki żywieniowe.
Wprowadzenie do diety dodatkowo ziół pobudzi metabolizm i poprawi przemianę materii dostarczając dodatkowo wielu cennych witamin i minerałów.

Wart więc sięgnąć po zioła i przyprawy wspomagające odchudzanie. Należą do nich morszczyn, ogórecznik, cynamon, kurkuma oraz ostatnio coraz częściej stosowane moringa olejodajna (łac. Moringa oleifera) i młody jęczmień.moringa oleifera

Morszczyn wspomaga gospodarkę hormonalną organizmu. Wpływa na wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za odczuwanie głodu i sytości, a jego stosowanie zapobiega efektowi jo-jo.
Olej pozyskiwany z ogórecznika reguluje poziom złego cholesterolu we krwi nie wpływając jednocześnie na poziom dobrego, odpowiedzialnego za poziom lipidów we krwi. Pomaga również zachować dobrą kondycję skóry i nie dopuścić do przesuszenia jej.

Cynamon pomaga regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie, wpływa tez na poziom cholesterolu.
Kurkuma, zwłaszcza w połączeniu z czarnym pieprzem, przyspiesza metabolizm.
Liście moringi (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/superfoods/moringa-oleifera-mielona) zawierają bardzo dużo chlorofilu, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Poza tym roślina ta przez wysoką zawartość chromu reguluje przemianę materii.
Młody jęczmień z kolei charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który pęczniejąc zwiększa uczucie sytości.

Planując dietę odchudzającą, wykorzystajmy więc dobroczynne działanie przypraw i ziół.

About

You may also like...

Comments are closed.