Jak kupić dobrego woka?

Wok to naczynie wywodzące się z Chin, przeznaczone do smażenia lub duszenia potraw na dużym ogniu. Oryginalne woki to głębokie patelnie o kształcie półkuli, wykonane z żeliwa. Dzięki swojej wadze stabilnie utrzymywały się na rusztach ustawionych nad ogniskami, specyficzny kształt pozwalał natomiast na użycie niewielkiej ilości oleju i uzyskanie bardzo wysokiej temperatury smażenia. Żeliwo długo się nagrzewa, ale dobrze trzyma ciepło. Sprawia to, że warzywa rzucone na rozgrzaną patelnię nie tracą swoich cennych wartości odżywczych, a mięso, poprzez szybkie zamknięcie porów w wysokiej temperaturze, pozostaje soczyste. Jak wybrać patelnię wok do gotowania w domu?

Dopasuj woka do kuchenki

Oryginalne woki mają zaokrąglone dno, które w warunkach domowych uniemożliwiałoby stabilne ustawienie patelni na kuchence. Można co prawda dostać płyty gazowe ze specjalnie dedykowanym, dużym palnikiem, ale bardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest zakup woka ze spłaszczonym dnem. 

Według niektórych kucharzy-specjalistów od kuchni azjatyckiej wok powinien być używany jedynie na ogniu. Jednak wraz ze wzrostem popularności płyt grzewczych producenci postanowili wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów. Zastosowanie spłaszczonego dna pozwala na używanie patelni zarówno na kuchenkach gazowych, jak i płytach ceramicznych lub też indukcyjnych. 

Zwróć uwagę na rozmiar patelni

Tradycyjne woki mają nawet do 70 cm średnicy, jednak dla trzy- lub nawet czteroosobowej rodziny taka patelnia byłaby zdecydowanie za duża. Nie mówiąc już o miejscu, jakie zajmowałaby w szafce i na kuchence. W sklepach dostępne są patelnie w zdecydowanie bardziej praktycznych rozmiarach.

Znaczny wpływ na komfort korzystania z woka ma rączka. Znajduje się zazwyczaj po jednej stronie naczynia i jest stosunkowo długa. Alternatywą może być wybór patelni z krótkimi uchwytami z dwóch stron, jednak takie rozwiązanie stosowane jest zazwyczaj w wokach wykonanych z cięższych materiałów, takich jak żeliwo.

Jaki wok będzie najlepszy?

Żeliwo to zdecydowanie najbardziej tradycyjny materiał, z jakiego może być wykonany wok. Jednak ze względu na swoją wagę jest mało poręczny. Alternatywą są patelnie wykonane ze stali węglowej lub nierdzewnej. 

Woka wykonanego ze stali węglowej należy przed pierwszym użyciem odpowiednio przygotować poprzez wypalenie. Polega to na rozprowadzeniu kilku kropel oleju roślinnego na powierzchni woka i rozgrzaniu go do wysokiej temperatury, aż olej zacznie dymić. W wyniku tego procesu na powierzchni stali tworzy się naturalna warstwa non-stick, która będzie się wzmacniać z każdym użyciem naczynia. Taki wok może być rozgrzewany do wysokich temperatur, odporny jest również na uszkodzenia mechaniczne powstałe w wyniku używania metalowych przyborów kuchennych. 

Woki fabrycznie pokryte warstwą non-stick, taką jak teflon czy tytan, polecane są dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem kuchni azjatyckiej. Są gotowe do użycia od razu po zakupie, nie wymagają specjalnego traktowania i łatwo się je czyści. Takie rozwiązanie jest zdecydowanie najbardziej wygodne. 

Jak widać, na rynku dostępnych jest kilka opcji, każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. W końcu to kucharz decyduje, jakie naczynie będzie dla niego najbardziej komfortowe i wygodne.

About

You may also like...

Comments are closed.