domowa produkcja serów

Podpuszczka to enzym trawienny, który wpływa na krzepnięcie mleka. Kiedyś w przemyśle mleczarskim używano przede wszystkim podpuszczki zwierzęcej, obecnie znane są także jej wegetariańskie odpowiedniki. Co warto wiedzieć o podpuszczce? Do czego służy? Podpuszczka cielęca może być wykorzystywana do produkcji serów różnego rodzaju – krowich,…

Codzienne jedzenie czy też wyprawianie uczty na większą ilość osób wymaga zaangażowania odpowiedniej zastawy stołowej. W jej skład wchodzi zarówno to, na czym podajemy posiłki jak i to, czym jemy. Tym drugim zajmiemy się bliżej, by móc stworzyć maksymalny komfort jedzenia. Różnorodność oferowanego asortymentu Zestaw…

Ciekawe akcesoria kuchenne O tym, że w kuchni mogą przydać się bardzo różnorodne akcesoria, wie niemalże każdy. Ich brak utrudnia, a nawet uniemożliwia przygotowywanie smacznych potraw, co stanowi problem zwłaszcza dla tych, dla których gotowanie jest ciekawym zajęciem i pasją, odskocznią od codzienności. W dzisiejszych…

Niewiele jest posiłków, które niosą ze sobą tak wielką wartość odżywczą jak świeżo wyciskane soki. Występują w setkach wariantów smakowych, smakują obłędnie i przy okazji mają zbawienny wpływ na stan zdrowia. Mogą wspomagać proces odchudzania, poprawiać nastrój, zapobiegać chorobom, anemii czy dostarczać niezbędnych składników odżywczych.…

ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny to z pewnością nieodłączny składnik kuchni włoskiej. Najczęściej dodawany jest do sałatek różnego rodzaju. Jego receptura ma bardzo długą tradycję. Oparta jest ona na wykorzystaniu czerwonych winogron i wieloletniej fermentacji. Najlepsze octy balsamiczne na świecie mają za sobą długie leżakowanie i nie należą…

własnoręczna robiona szynka na talerzu

Szynkowar, czyli prasownica to doskonałe urządzenie służące do przygotowywania w domu wyrobów mięsnych i to bez dodatku konserwantów. Przy wykorzystaniu szynkowaru można mieć pewność, że uzyskana wędlina będzie zdrowa.