Jak wybrać dobrą pakowarkę próżniową?

Nie od dziś wiadomo, że przeciętne gospodarstwo domowe marnuje każdego roku ogromne ilości jedzenia, które wielu specjalistów szacuje na poziomie nawet kilku ton. Nie chodzi w tym wypadku jedynie o marnotrawstwo pokarmu, lecz przede wszystkim olbrzymie straty finansowe dla danej rodziny. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób szuka sposobów na to, aby przeciwdziałać takiemu zjawisku. Często dobrym rozwiązaniem okazuje się zakupienie pakowarki próżniowej.

Czym jest pakowarka próżniowa?

W przeciętnej kuchni znaleźć się powinny liczne urządzenia, które pozwolą na przygotowanie wielu różnych potraw. I choć wybór jest naprawdę ogromny, to jednak przeciętna osoba dość dobrze porusza się pomiędzy kolejnymi wynalazkami mającymi ułatwić nam kucharzenie. Problem tylko w tym, że zatrważająco dużo osób nie wie zupełnie, czym jest próżniowa pakowarka.

Jest to specjalne urządzenie, które umożliwia pakowanie jedzenia w warunkach próżniowych. Zasada działania jest tu bardzo prosta — pokarm umieszcza się w specjalnych woreczkach, a następnie odsysa się z nich powietrze, tworząc w ten sposób próżnię. Dlaczego jednak muszą to być warunki próżniowe? Jak się okazuje, poprzez usunięcie bakterii tlenowych możliwe jest znaczne wydłużenie terminu do spożycia danego jedzenia.

Jaki typ pakowarki próżniowej wybrać?

Jak można się bez trudu domyślić, na rynku dostępne są naprawdę zróżnicowane modele pakowarek próżniowych, tu przykłady: https://www.gastropuls.pl/pakowanie-prozniowe. Co ciekawe różnią się one pomiędzy sobą nie tylko parametrami technicznymi, lecz także ogólną budową i zasadą działania. W tym wypadku wyróżnia się przede wszystkim pakowarki listwowe oraz komorowe.

Pakowarka listwowa to dość małe urządzenie, które adresowane jest gospodarstwom domowym. Zajmuje niewiele miejsca, jest proste w obsłudze, a dodatkowo umożliwia szybkie pakowanie jedzenia. Z drugiej strony model komorowy jest znacznie wydajniejszy i może być używany nawet przez restauracje, które zabezpieczać będą duże porcje jedzenia.

Najważniejsze cechy dobrej pakowarki próżniowej

Bez względu na to, który model pakowarki próżniowej się wybierze, koniecznie trzeba przyjrzeć się kilku parametrom technicznym wpływającym w bezpośredni sposób na wygodę użytkowania takiego sprzętu.

Nie da się ukryć, że zdecydowanie najważniejsza jest moc pakowarki. Rzecz jasna im większa, tym lepiej, ponieważ dzięki temu szybciej i efektywniej zapakujemy żywność. Oprócz mocy należy jeszcze zwrócić uwagę na ilość oraz szerokość zgrzewów. Przyjmuje się, że dobra pakowarka powinna mieć dwa zgrzewy o łącznej szerokości około 3 mm. Duże znaczenie ma także to, jakie ciśnienie będzie w stanie wytworzyć dana pakowarka. Im większe, tym większą sterylnością się uzyska, a więc wydłuży się termin do spożycia danego jedzenia.

Na sam koniec dobrym pomysłem będzie przyjrzenie się dodatkowym funkcjom obecnym w takim urządzeniu. Doskonałym przykładem może być np. automatyczne pakowanie, które polega na naciśnięciu tylko jednego przycisku, po czym urządzenie samo odessie powietrze z woreczka, a następnie zgrzeje jego krawędzie.

About

You may also like...

Comments are closed.