Łopata do pizzy – dlaczego warto jej używać?

W każdej dobrej pizzerii powinno się używać profesjonalnej łopaty do pizzy. To narzędzie, które jest bardzo praktyczne i lubiane przez pizzermanów. Dlaczego warto jej używać? Dlaczego to właśnie ona sprawdza się w restauracjach?

Bezpieczna dla kucharza

Łopata do pizzy przede wszystkim jest bezpieczna dla osoby, która jej używa. Łopata zapobiega poparzeniu się poprzez kontakt z piecem. To bardzo ważne, bo piec rozgrzany nawet do kilkuset stopni Celsjusza może nieostrożnego kucharza poważnie poparzyć. Łopata ma długi trzpień, który umożliwia wygodne sięganie nawet do tylnej ściany pieca, bez obaw o wpływ temperatury na pizzermana. Dzięki temu ciasto można swobodnie poprawiać wewnątrz pieca i przesuwać je na ruszcie. Możliwe jest też łatwe wyciąganie go i wkładanie bez obaw o to, że gdzieś podczas tej czynności spadną z pizzy dodatki. Łopata pozwala na utrzymanie dużej kontroli nad gotowym daniem i tym samym zmniejsza ryzyko, że zostanie ono przypadkowo zniszczone i nie będzie nadawało się do podania go gościom. To szczególnie ważne w przypadku restauracji, w których praca na kuchni jest bardzo szybka i wymaga od kucharzy dużej energiczności.

pizza

Klasyczne rozwiązanie

Tradycyjne pizze zawsze były wyciągane z pieca przy pomocy łopaty. To właśnie one umożliwiały sięgnięcie wgłąb komory kamiennego pieca i delikatne wsunięcie pizzy na łopatę bez ryzyka jej rozkruszenia się i uszkodzenia delikatnego ciasta. Profesjonalne drewniane łopaty do pizzy bardzo przypominają te do chleba, ale najczęściej mają trochę inny kształt. Warto pamiętać, że smakosze zauważają różnicę pomiędzy smakiem pizzy z tradycyjnego pieca a tą z nowoczesnego pieca gazowego. Równocześnie trzeba pamiętać, że klasyczne piece są dość trudne w obsłudze i właściwie łopata jest jedynym rozsądnym sposobem na to, by swobodnie wkładać i wyciągać ciasto z pieca.

About

You may also like...

Comments are closed.