Każdy szef kuchni, niezależnie od poziomu zaawansowania, potrzebuje dobrej patelni. Każdy z nich potwierdzi też, że zdecydowanie bardziej opłaca się zainwestować więcej gotówki w lepszą jakościowo patelnię, niż wymieniać co sezon na nową z powodu zużycia.
Coraz większą popularnością w kuchni cieszy się patelnia ceramiczna. Wiele mówi się też o jej ekologicznym trybie produkcji, co z pewnością nie jest bez znaczenia dla miłośników ekologii.
Powłoka na patelni ceramicznej powstaje przez wypalanie w bardzo wysokich temperaturach specjalnej mieszanki gliny i minerałów. Powstała warstwa jest bardzo odporna na działanie wysokich i niskich temperatur, przy czym nie wchodzi w żadne szkodliwe reakcje z jedzeniem.
Warto dodać, że patelnia ceramiczna doskonale nadaje się do smażenia potraw bez tłuszczu, co z pewnością docenią ludzie będący na diecie i miłośnicy zdrowego odżywiania. Przy okazji, patelnia ceramiczna nie brudzi się przy użyciu, toteż jej czyszczenie jest szybkie, łatwe i przyjemne.
Pamiętać należy jedynie o niezalewaniu gorącej patelni zimną wodą. taki szok termiczny może doprowadzić do uszkodzenia powierzchni naczynia.
Rodzajów patelni ceramicznych jest na rynku tak wiele, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.