Jedzenie na mieście

Posiłki w lokalach gastronomicznych zależą nie tylko od wiedzy czy umiejętności. Konieczny jest również odpowiedni sprzęt. Za przykład może posłużyć choćby zadbanie o odpowiedni kocioł warzelny.

Gdzie można znaleźć takie urządzenie?

Kocioł warzelny (zobacz taki) wykorzystywany jest w przemyśle gastronomicznym i garmażeryjnym. Zadania tego urządzenia to przygotowanie i podgrzewanie potraw płynnych oraz produkcja mięs i wędlin.

W większości przypadków można wyróżnić komorę warzelną, izolację i sterowniki do kontroli temperatury. Tym samym ciepło rozkłada się równomiernie i nie ma mowy o przypaleniu potrawy. Warto również pamiętać o tym, że nieostrożna pracy przy kotle może skończyć się poparzeniem. Można też spojrzeć na to nieco inaczej – podczas zakupów należy sprawdzić, jak wygląda izolowanie pokrywy czy zbiornika. Odpowiednia izolacja jest równoznaczna ze zminimalizowaniem ryzyka poparzeń.

Co jest potrzebne?

Nie wystarczy powiedzieć, że potrzebny jest kocioł warzelny – kotły te dzielą się ze względu na typ zasilania. Do wyboru są kotły warzelne parowe, gazowe i elektryczne.

Przy kotle parowym ogrzanie ma miejsce za sprawą pary technologicznej. Para ta wytwarzana jest w specjalnej komorze i dociera do miejsca docelowego za pomocą przestrzeni grzejnej. Jest to rozwiązanie, które można określić za najpopularniejsze.

Kotły warzelne gazowe są najdroższe, ale koncentrowanie się tylko na tym nie jest właściwym wyjściem. Wystarczy powiedzieć, że jednocześnie generowane są najniższe koszty eksploatacji. Do tego trzeba też pamiętać o efektywnym systemie wentylacji (chodzi o odprowadzanie spalin).

Przy kotłach elektrycznych jest tanio przy zakupie i drogo przy eksploatacji. Potrzeba także nieustannej dostawy energii o dużej mocy – tym samym przed zamówieniem należy sprawdzić, jakie są możliwości instalacji elektrycznej.

About

You may also like...

Comments are closed.